torstai 22. lokakuuta 2015

Koirien veden saanti talvisin


Talvisin, kun on kylmä ja pakkasta, koirien vesikupeista vesi jäätyy. Se on oikeastaan ihan jokavuotinen ongelma. Koirien pitää saada vettä, talvellakin. Talvella koirat juovat onneksi vähemmän vettä kuin kesällä. Se helpottaa hieman tätä talvista ongelmaa. En tiedä miten te hoidatta ulkohäkeissä elävien koirien juomaveden, mutta kerron nyt miten me sen teemme.

Leudot talvet ovat helpoimpia, vesi ei jäädy niin nopeasti, eikä tule ihan umpijäätä. Kunnon pakkasilla asia onkin ihan toisin. Metallikupeista jään saa kuitenkin helposti kipattua. (Tähän väliin on ihan pakko sanoa, että jos jätämme jään häkkeihin, varsinkin Raju alkaa leikkiä sillä ja nakertaa siitä paloja. Hely lähinnä hyppii sen päällä.) Isä osti koirille uudet vesikipot alkusyksystä ja ne ovatkin ihan älyttömän kätevät! Vesikipon saa irti kehikosta ja veden (tai jään) helposti kipattua pois. Rajun edellinenkin vesi -ja ruokakuppi yhdistelmä toimi samalla tavalla, mutta ongelmaksi muodostui innokas kipoilla leikkijä, joka sai kipot irti kehikosta. Sen takia kupit jouduttiin kiinnittää kehikkoon.

Sitten ihan itse aiheeseen, kuinka hoidamme koirien veden talvisin? Iltaisin ruuan yhdeydessä, ruuan sekaan kaadetaan vettä. Helyn kanssa vähän vaikeampaa, kun koira ei syö vettä ja ruokaa sekaisin. Raju taas hotkii kaiken suuhunsa, oli vettä tai ei. Toinen ratkaisu on lämmin vesi. Ei kuumaa, ettei koirat polta kieliään (kerran vahingossa tein senkin virheen). Eli ihan vesikuppiin lämmintä vettä, se kestää hieman kauemmin sulana kuin kylmä vesi. Iltaisin koirat juovat ruuan syötyään ja sen jälkeen alkaa niiden lepo.


Joka välissä ei yksinkertaisesti pysty viemään koirille vettä. Sen takia koirat ovat oppineet syömään lunta. Se vie janoa ja koirat saavat "vetensä". Hieman eri muodossa mutta saavat kuitenkin.

Ja tietenkin lenkkien ja metsästyksen jälkeen koirat saavat vettä. Siitä ei edes keskustella. Jos koirilla ei ole vettä, sitä viedään, piste.

Raju on osoittautunut vuosi vuodelta aina vain fiksummaksi, vaikka vähän hölmö onkin. Tuli vähän ihmeteltyä yksi talvi, että miten Helyn vesi on umpijäässä, mutta Rajulla vain ohut kerros jäätä pinnalla. Hoksasin, että Raju osaa tassulla/kuonolla painaa jään rikki. Helykin varmasti osaisi, mutta se on joka kerta vähän myöhässä. Aamulla se hyppii jään päällä, yrittäen epätoivoisesti saada jäätä rikki. "Oota nyt Hely, mä tuan vettä sulle!"



2 kommenttia:

  1. Hei mua kiinnostaa miten teillä toimii toi et koko häkki on betonia? Tietysti tarha pysyy siistinä, mutta siivootteko häkit joka päivä kakasta ja millai toi niinkun ylipäätään toimii?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Häkit on laatoitettu joillain vanhoilla halvoilla laatoilla. Hyvin toimii. Siivotaan painepesurin kanssa pari kertaa vuodessa, muulloin harjataan kakat häkin nurkkaan ja jossain välissä viedään pois. Eli ei joka päivä, mutta mielestäni riittävän usein :)

      Poista